Post Image

Molt bona nit:

Tinc el convenciment que llegir ens ha salvat. I que allò que celebrem hui és el triomf indiscutible de les lletres, de la literatura, dels llibres, que s’han mantingut en peu, ferms, indestructibles, mentre un virus capgirava les nostres vides i deixava al descobert la nostra fragilitat, la nostra vulnerabilitat.

I tinc el convenciment que una ciutat que llig és una ciutat més forta. Davant certeses tan aclaparadores com estes, agafar fort les tapes d’un llibre i endinsar-nos en les seues pàgines ha estat, durant tot este temps, el passadís secret pel qual hem pogut abandonar durant unes hores la nostra realitat incerta per accedir a altres mons sanadors, acaronar personatges, riure i plorar amb ells, dibuixar nous principis, imaginar altres finals, anar i tornar, ser i estar, sentir, i especialment viure. Viure, malgrat tot.

Gandia, capital de les lletres valencianes, no podia deixar de celebrar la tornada a la vida i a la recuperació de les emocions, també des del món de les lletres i la literatura. I crec, amb sinceritat, que ho hem aconseguit amb grans dosis d’il·lusió, imaginació, creativitat i talent. Per això, si m’ho permeteu, vull felicitar en primer lloc als premiats i premiades en esta nova edició dels prestigiosos Premis Literaris Ciutat de Gandia, que són, sens dubte, el millor tribut que podem retre als nostres clàssics.

El seu llegat està més viu que mai, de la mà de Vicent Flor, guanyador del premi de narrativa Joanot Martorell per la seua obra “Carrer de baix”; Miquel Àngel Llauger, guanyador del premi de poesia Ausiàs March per la seua obra “Llum de cançó” i Pepa Guardiola, premi Joan Roís de Corella a la Trajectòria literària. La meua sincera felicitació als tres, que des de hui ja formeu part de la llarga i prestigiosa llista d’escriptors i escriptores premiats amb els guardons literaris que tenim l’orgull de celebrar a Gandia. Les vostres obres passaran a ser part del llegat que la ciutat deixa al món, perquè no hi ha regal més valuós i imperible, més universal i generós, que regalar lectura.

Estos premis tenen el segell indiscutible d’Edicions 62, del Grup Planeta, guardons que em consta que esta editorial estima i valora.

Gràcies, també, per la vostra ferma aposta i per donar-nos suport en cada nova edició. No vull deixar de mencionar també avui als treballadors i treballadores de les Biblioteques de Gandia i de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques per l’esforç incommensurable que han demostrat en tot este temps en què les biblioteques han continuat funcionant malgrat el confinament, els aforaments reduïts o les rígides normes de funcionament dels espais públics. Des dels conserges de la Biblioteca Central, Enrique i José; passant per les bibliotecàries Rosa i Rut a la primera planta, Óscar i Dani a la segona planta i Èlia, Cristina i Claudi a la tercera. Marta a la biblioteca de Beniopa; Susa i Marisol a la de Benipeixcar-Raval; Natacha a la del Grau; Anna a la biblioteca de Santa Anna; Lola a la biblioteca infantil i Maite a la del Parc de l’Estació.

Els bibliotecaris i bibliotecàries de la nostra estimada xarxa de biblioteques, juntament Gisela i el propi director de l’IMAB, Toni, han aconseguit que durant esta crisi sanitària els llibres continuaren sent el cordó umbilical entre realitat i ficció, entre una pandèmia dolorosa i una forma de viure-la més amable i humana a través de la lectura.

En tot este temps heu llançat vídeos, heu organitzat una marató de contes online, una campanya de poemes al balcó, heu promogut una tasca de reforç escolar online, una biblioteca digital, clubs de conversa en diferents idiomes, un club de lectura i fins i tot un servei de préstec de llibres per WhatsApp, amb l’esforç tecnològic que tot això ha suposat. Heu estat els nostres herois i heroïnes de conte, fets realitat.

Esta nit, a més, posem el punt i seguit a quasi dos mesos d’una intensa agenda plena de presentacions, conferències, xarrades i exposicions que han donat vida a la “Tardor literària”, un extens programa d’activitats organitzat per l’IMAB, modèlic i de qualitat, que arriba hui al seu punt àlgid.

Vaig tindre el privilegi d’implicar-me personalment en este projecte fins que vaig accedir a l’alcaldia al mes de juliol i em sent orgullós de què la vostra professionalitat, ara amb la inestimable ajuda de la regidora i companya Liduvina Gil, vos haja permès desplegar un ambiciós i extensíssim programa d’activitats que hui tanquem amb un altre dels segells indiscutibles que fan de Gandia una capital cultural i literària de referència: els Premis Literaris Ciutat de Gandia.

Perquè capitalitat literària no és sols orgull de ciutat. És també el múscul de la nostra potent indústria cultural, bressol dels Clàssics de la literatura Valenciana (Ausiàs March, Joan Roís de Corella, Joanot Martorell), que ací van conviure al Segle d’Or; la millor projecció exterior; i la projecció del millor dels nostres valors i del que som. És tant com reivindicar el nostre relat, i posar en valor el nostre llegat.

Pense que la “Tardor literària” i la celebració d’estos guardons és el millor homenatge que li podíem retre a la ciutadania, als lectors i lectores, a les persones que donen vida a les nostres biblioteques, a tots aquells que durant tant de temps han hagut de refugiar-se en la lectura per no sentir la remor del dolor.

Enfront d’aquella foscor, les activitats que heu desplegat durant totes estes setmanes han sigut una autèntica explosió de creativitat, de vivències, de lectures, d’escolta, d’interacció entre lectors i escriptors, d’intercanvi d’idees, d’aprenentatge, de sentir, per fi, que les lletres que habitaven en silenci als llibres eixien a celebrar el triomf de la vida.

Desitge també que el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Gandia es convertisca en un acte de la ciutat i per a la ciutat, que estos guardons gaudisquen a casa del prestigi que ja tenen fora, que la ciutadania senta estos reconeixements com part del seu patrimoni cultural i literari, que els conega i per tant, puga estimar-los.

Defensem la nostra cultural, la nostra llengua, les nostres arrels. Això ens farà més forts.

Vull acabar, si m’ho permeteu, amb uns versos del poeta Joan Climent, Fill Adoptiu de Gandia.

NOVEMBRE

Novembre és un espai

on invisibles punts es mouen

entre un silenci i altre.

Novembre és la tardor

en plena efervescència.

 

Moltes gràcies, bona nit.

Facebook