Post Image

La Plaça del Llibre s’ha establit amb els anys com un dels esdeveniments principals de la literatura escrita en valencià. Amb edicions a Castelló, València i Alacant, en 2021 arriba també a Gandia. Un punt de trobada imprescindible per als amants de la lectura que omplirà de cultura segura la plaça Rei Jaume I del 27 al 30 de maig. L’encontre literari -que compta amb l’imprescindible suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana- ha estat presentat aquest dimarts, 18 de maig, a la Biblioteca Central de Gandia, i ha comptat amb la presència de Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL; Rosa Codoñer, cap de servei del Llibre i Biblioteques, de la Direcció General de Cultura i Patrimoni; José Manuel Prieto, regidor de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB); i Teresa Pascual, presidenta al País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

Durant les quatre jornades de la Plaça, els visitants podran descobrir nous títols i gaudir de les més de 40 activitats programades: presentacions de títols, taules rodones, tertúlies, signatures, espectacles infantils, concerts… Gandia, capital literària Tal com ha explicat Jesús Figuerola, la Plaça del Llibre és un projecte compartit entre diverses entitats que va nàixer fa nou anys i que ja s’ha consolidat com un gran aparador literari: “l’objectiu és vertebrar el territori valencià mitjançant la producció editorial i literària que es realitza a casa nostra. Els encontres que integren la Plaça del Llibre no constitueixen cites aïllades i independents, sinó que formen part d’un mateix univers cultural, d’una mateixa indústria de la paraula escrita”.

José Manuel Prieto ha incidit que la celebració de la Plaça del Llibre a Gandia suposa la consolidació d’aquesta localitat com a punt de referència del mercat editorial i de la lectura en valencià. “Fa setmanes que hem tornat a la presencialitat i, malgrat que l’any passat no va poder ser, enguany celebrarem la Plaça ajustant-nos a les mesures necessàries per tal de garantir una cultura segura”, ha afirmat el regidor, qui també ha posat èmfasi en la importància que la programació de la Plaça tinga lloc davant de la Biblioteca Central de la ciutat.

També Teresa Pascual ha remarcat que amb la Plaça del Llibre, Gandia es posa al nivell de Castelló, Alacant i València com a capital literària. “Estic molt contenta que el meu primer acte com a vicepresidenta de l’AELC al País Valencià siga la presentació de la Plaça del Llibre de Gandia. Des de la nostra associació treballem per donar visibilitat i protecció els autors en la nostra llengua”, ha afirmat Pascual. L’AELC, a més, organitza un micro obert dissabte 29 de maig on es llegiran textos dels socis.

Rosa Codoñer, al seu torn, ha explicat que la Plaça del Llibre s’emmarca en el Pla Valencià del Foment del Llibre i la Lectura i ha celebrat que siga una iniciativa que s’expandeix cada vegada més: “amb el suport de les institucions a aquestes iniciatives es busca ajudar i fomentar l’augment de lectors en la nostra llengua, això és molt important”. Un festival literari al cor de la ciutat, per a tot el món Hi ha llibres per a tot el món. Amb més de 40 activitats programades per a les quatre jornades i més d’una quinzena d’editorials participants, la Plaça del Llibre ofereix gran varietat d’activitats per a tots els públics. Des de tallers infantils com el d’Espantacriatures a càrrec d’Aitana Carrasco el matí del dissabte, fins a teatre infantil com el InfanTICS o la sessió de contes amb Almudena Francés, ambdues organitzades per l’IMAB. També hi ha programades presentacions i tertúlies destinades al públic juvenil, com ara la taula redona Llegir en temps de Fortnite la vesprada de dijous, o la presentació de Trenquesa, de Lameuapau, també organitzat per l’IMAB.

D’entre la programació adulta destaca la diversitat d’activitats i de gèneres presents: presentacions de novel·les com Llibre de morts, Jordi Colonques (vesprada de divendres), poesia com La cantata de València, Rafa Xambó (vesprada de dissabte), assaig com Sumar per a governar-nos, de Néstor Novell (matí de dissabte) o La bèstia en què cavalquem, de Ferran Garcia-Oliver; també un club de lectura sobre L’infinit en un jonc, d’Irene Vallejo la vesprada de dijous, un showcooking el matí de dissabte, xarrades, l’homenatge a Llorenç Giménez amb Contes per a tu (vesprada de divendres) i concerts com ara Reversions, de Jonatan Penalba, com a cloenda la vesprada de diumenge. A més a més, la Plaça del Llibre treballa per tal d’augmentar la seua accessibilitat a totes les persones. Amb la descentralització i les diverses edicions celebrades al llarg de l’any i també amb dues iniciatives noves: una llibreria virtual, amb la qual s’assegura que tot el món puga tindre accés a la compra de llibres en valencià; i la introducció aquest cicle 2021 d’algunes activitats amb interpretació en llengua de signes, d’aquesta manera s’assegura l’accés a la lectura i a l’activitat cultural literària a tot el món.

La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Ajuntament de Gandia i l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (ALEC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV) i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València. Aquest projecte compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

Twitter

Facebook