Post Image

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura, Héctor Illueca, ha presentat aquest matí el projecte guanyador del segon concurs d'avantprojectes de noves promocions d'habitatge públic que donarà lloc a la construcció de 70 habitatges al carrer Montdúver 60 de Santa Anna i que es destinaran a lloguer assequible.

La inversió total d'aquesta actuació ascendirà a nou milions d'euros i la previsió és iniciar les obres en l'últim trimestre de 2023, amb un termini d'execució aproximat de 24 mesos. Héctor Illueca ha assenyalat que, en un context d’incertesa i crisi com l'actual “l'habitatge és un dels grans dèficits de l'estat del benestar al nostre país”.

Per això, “és responsabilitat de les administracions apostar per aquest sector com un pilar bàsic dels drets de les persones i dels serveis que necessiten”. “En temps de pujades de preus, d'encariment dels béns més necessaris, de lloguers prohibitius i d'una generació de joves que no veu manera d'emancipar-se, nosaltres posem l'ampliació de l'habitatge públic com un dels objectius bàsics de les polítiques”, ha remarcat.

Per això, ha mostrat la seua satisfacció per poder presentar els guanyadors d'aquest concurs que desembocarà en la construcció de 70 habitatges a Gandia amb “propostes modernes, innovadores i amb un alt valor afegit”. Tal com és ‘Rubik’, el projecte seleccionat obra de la UTE Ignacio Senra Fernández-Miranda / Ignacio Murad Sangiorgi.

Com l'ha descrita el vicepresident, es tracta d'una proposta “arriscada i valenta, molt interessant des del punt de vista arquitectònic, atractiva i compromesa amb estar oberta a la convivència social i els espais compartits”.

Per part seua, l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha recordat que Gandia és una de les ciutats valencianes amb més parc públic d’habitatge, però també una de les que més necessita incrementar el mercat de vivenda pública de lloguer. «Parlem d’una vivenda per a joves que desenvolupen el seu primer projecte de vida i ho fem en un sector en desenvolupament com és el del districte de Santa Anna, ara incrementat en les seues dotacions públiques amb el Palau de Justícia, que mobilitzarà tot el mercat d’habitatges del sector i, per què no, l’economia».

L’objectiu, assegura Prieto, és enfortir el nostre mercat d’habitatge i «continuat fent de Santa Anna un barri de primera. Ho és ara amb un equipament com el Palau de Justícia i a més amb eixes dotacions amb un nou edifici singular i referent en la ciutat de Gandia per a projectes de vida que volen desenvolupar-se allí».

La Conselleria, a través de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), va rebre 38 ofertes a aquest segon concurs d'avantprojectes dels quatre en els quals treballa la Conselleria per a la construcció de noves promocions d'habitatge públic en parcel·les de l’EVha en diversos municipis del territori valencià. La proposta guanyadora rebrà com a premi 12.000 euros com a part de la contractació.

El jurat considera que és una proposta molt pensada, responent àmpliament als criteris definits en les bases del concurs especialment quant al seu interés arquitectònic, el model residencial i la innovació de les solucions i innovació, fonamentalment. L'aparent rigidesa que a priori mostra el mòdul utilitzat s'ofereix com una oportunitat de gran flexibilitat per a resoldre les diferents tipologies d'habitació.

La seua construcció pot suposar per a la ciutat de Gandia una referència en l'aposta per noves solucions residencials innovadores. El primer premi ha sigut per al lema ‘De 60 en 60’ de la UTE Jovino Martínez Sierra-Óscar López Alba, el segon per a ‘Antesi’ de Durán Moreno Arquitectos SLP i el tercer per a Galiana i Ramos SLP/Arqtístic Arquitectura i Investigació SLP amb ‘Entre Balcones’.

Tots ells reben un premi de 5.000 euros. Des de la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana i l’EVha s'està impulsant la contractació pública per a la construcció de noves promocions amb l'objectiu prioritari d'ampliar el parc públic d'habitatge de la Generalitat i que aquest incorpore models residencials adequats a les noves demandes socials i ambientals. En aquesta línia s'ha fet una gran aposta perquè siguen construccions amb models inclusius que integren l'equitat residencial i de gènere i que siguen segurs, resilients i innovadors, amb propostes que incorporen mesures sostenibles i de millora de l'eficiència energètica.

En el cas de Gandia es tracta d'un solar en cantonada situat en l'encreuament dels carrers Montdúver 60 i Gabriel Miró, enfront del futur Palau de Justícia. La parcel·la té una superfície de 1.932 m², amb una edificabilitat aproximada de 7.000 m², la qual cosa suposa una capacitat aproximada de 70 habitatges i àrees comunitàries.

Amb aquesta promoció es pretén aconseguir una proposta que siga model en matèria residencial d'innovació i de sostenibilitat. Es tracta d'un concurs de projectes amb jurat que s'emmarquen en el Pla 2400 d'Habitatge Protegit Públic 2021-2026, impulsat per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

En la presentació, que ha tingut lloc a la Casa de la Marquesa, també ha participat el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar; la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga; i el director general de l’EVha, Rafael Montero. L’acte ha comptat, a més, amb la presència de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; el vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Alandete; la regidora d’Habitatge i Regeneració urbana, Amparo Victoria; la presidenta de la Junta de Districte de Santa Anna, Alícia Izquierdo, a més d’altres membres de la corporació municipal.

Twitter

Facebook