Post Image

Les Falles de Gandia ja són Festa d'Interés Turístic Nacional. Així ho ha anunciat l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto després de fer-lo públic el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. La primera autoritat municipal ha explicat que ahir a la vesprada va rebre la telefonada de la delegada del Govern, Pilar Bernabé, per a comunicar-li que el reconeixement seria hui signat per la secretària d'Estat de Turisme i que en aproximadament una setmana serà publicat en el BOE.

Prieto ha recordat que aquesta declaració ha sigut treballada al llarg de molt de temps i que fa uns mesos es va dur a terme una potent inversió des del departament de Turisme perquè es donara a conéixer la nostra festa i les seues singularitats. Sobre aquestes singularitats, l'alcalde ha destacat l'acte del bateig faller, el Museu Faller o el treball que es fa en matèria de diversitat, entre altres. "Hem d'agrair a la Federació la labor que han realitzat per a preparar l'expedient i la memòria justificativa, i fer aquest agraïment extensiu als tècnics de diversos departaments que han treballat en el document per a aconseguir que les falles siguen declarades d'Interés Turístic Nacional".

També hi ha hagut felicitacions per als regidors de Falles des que es va iniciar l'expedient com Nacho Arnau, Adrià Vila o el mateix Prieto qui en el seu moment va ser el regidor delegat de les Falles; les executives de les Falles que durant aquest temps han treballat per a emplenar l'informe, a més de les comissions falleres de la ciutat. "Hui es premia a la falla, al monument, que sempre estarà en el centre de la festa; a la pólvora; a la música; a la indumentària i a tots aquells elements que conformen les falles tal com les coneixem" va afirmar l'alcalde qui ha destacat la projecció turística i el fet que el reconeixement "farà que les falles traspassen davanteres i millore la nostra activitat econòmica".

Durant la compareixença, on també han sigut presents els regidors Adrián Vila, Balbina Sendra, Alícia Izquierdo i el president de la Federació de Falles, Telmo Gadea, s'ha recordat que les Falles de Gandia van ser declarades Bé d'Interés Cultural en 2015 i reconegudes Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2016, i que durant la tramitació es van canviar alguns paràmetres que atorgaven el reconeixement pel que va caldre modificar l'expedient. "Hem de mantindre els estàndards d'excel·lència en la festa i reconéixer a les moltíssimes persones implicades en aquesta fita" va finalitzar José Manuel Prieto.

Per part seua, Telmo Gadea ha mostrat la seua felicitat pel reconeixement i ha volgut aprofundir en dos aspectes. El primer, que l'expedient feia anys que es tramitava i, el segon, que les regulacions que regeixen l'obtenció d'aquesta distinció prohibien en el seu moment aspectes com ara la promoció de falles per mitjans digitals. "Hem passat per moltes etapes, hem presentat l'expedient un parell de vegades i finalment ens unim a la Setmana Santa, constituint les dues festivitats més importants a la nostra ciutat".

"Ja sabíem que les Falles són una festa d'Interés Turístic Nacional, però necessitàvem la catalogació oficial, que estiguera per escrit. Això és impressionant per a la ciutat i per al món dels fallers en general. S'ha aconseguit gràcies a la suma de moltes persones i molts grups que han ajudat any rere any a ser una realitat. També hem d'agrair la implicació personal de l'alcalde".

Twitter

Facebook