L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació acompanyat per la primera tinenta d'alcalde, Alicia Izquierdo, i pel regidor d'Economia i Hisenda, Salvador Gregori, per informar de l'ús que donarà l'executiu local als 2,5 milions d'euros dels 15 milions del romanent de tresoreria de l'any 2023.
Tal com ha explicat Prieto, aquests 2,5 milions d'euros aniran a parar a sectors o àmbits que necessiten un impuls per part de l'Ajuntament, com ara el polígon industrial Sanxo Llop, i altres polígons industrials; les instal·lacions esportives; o ajudes a les famílies, al comerç i a col·lectius socials. I reforcen també el patrimoni històric i natural; el turisme cultural, i el medi ambient. "Destinem aquests diners a les necessitats actuals de la ciutadania i a la reactivació dels sectors productius", ha afirmat Prieto, que ha destacat que amb aquesta última distribució es finalitzen tots els romanents perquè es puguen executar els projectes associats abans que s'acabe l'any.
D'aquesta manera, les partides han quedat distribuïdes de la manera següent:
1) 1.050.000 euros per afrontar les obres del polígon Sanxo Llop que se sumen als 2,5 milions que ja es van anunciar el mes d'abril passat. Aquesta quantitat es destinarà a assumir les quotes d'urbanització de la part corresponent als terrenys municipals.
La primera autoritat municipal ha explicat que aquesta actuació "influirà d'una forma molt decisiva en el potencial econòmic de la nostra ciutat, perquè serà un espai d'oportunitats per a la implantació d'empreses lligades al sector sociosanitari, amb una alta capacitat d'atraure talent i creació d'ocupació dalt valor afegit. Això significa disposició de riquesa i alta capacitat de despesa de l'ocupació creada". S'espera que els treballs s'inicien al setembre.
2) 150.000 euros per millorar els polígons industrials de la nostra ciutat. D'aquesta manera i juntament amb l'IVACE s'injectaran 200.000 euros a cadascuna de les tres zones industrials (150.000 € procedents de l'IVACE i 50.000 del consistori). L'alcalde ha incidit que amb aquests 600.000 euros d'inversió s'assoleixen els 4 milions d'inversió total en els darrers anys i ha avançat que el govern treballa juntament amb els empresaris per posar en marxa dues Entitats de Gestió Modernitzada que permetran tindre accés a subvencions de major envergadura i "consolidar els nostres polígons com a referents al territori".
3) 200.000 euros a una nova edició del Xec Cultural Escolar per al curs 2024-2025. "Un any més, volem estar al costat de famílies per fer front a les despeses que suposen un nou curs. Els pares o mares de xiquets empadronats a la ciutat i que estudien en centres públics i concertats podran sol·licitar el Xec".
Sobre aquesta mesura, la primera autoritat ha informat que tornarà a tindre un import de 30 euros i que a principis d'agost s'informarà dels detalls d'aquesta acció que serveix també per a estimular el petit comerç. "El Xec Cultural Escolar és una mesura pionera que va posar en marxa per primera vegada aquest ajuntament fa dos anys i que n'és una mostra més de com, des de l'administració local, la més propera, podem avançar-nos i fer front a les necessitats dels nostres veïns i veïnes".
4) 130.000 euros per a la construcció del pàrquing del nou Palau de Justícia. Aquest aparcament públic tindrà 225 places i millorarà la situació de l'estacionament a la barriada de Santa Anna.
5) 125.000 euros per al cofinançament de la planta de biomassa. Sobre aquest projecte la regidora Izquierdo ha explicat que, davant la situació dramàtica de canvi climàtic i les prohibicions de fer cremes agrícoles, des del govern municipal s'ha iniciat aquest projecte que permetrà reassegurar l'espai degradat de la pedrera de Marxuquera alhora que es converteix Gandia en el primer municipi valencià de 'crema zero'.
6) 115.000 euros per promocionar l'esport i millorar instal·lacions esportives. 65.000 euros, per al conveni amb l'Units pel Bàsquet Gandia i l'addenda al Club Atletisme Safor Teika. A més, es destinen 50.000 euros per iniciar l'expedient per a la substitució del tartan de la pista d'atletisme. Aquestes actuacions se sumen als més de 4 milions d'euros que s'estan destinant des de l'executiu aquest any a la millora d'instal·lacions esportives i s'inclouen al Pla Resol, dins de l'estratègia Avant Gandia.
7) 100.000 euros per a l’adquisició d’un Centre Social a la barriada de Venècia que substituïsca el provisional existent.
8) 35.000 euros per a les obres a la zona dels arcs de l'ajuntament. Un espai que, una vegada traslladada l'oficina d'informació a l’edifici de l’antic Mercat Municipal, esdevindrà una sala per gaudir d'oci de la ciutadania i prestar diferents serveis de l'ajuntament. Que es complementarà amb crèdit existent per a millorar alguns dels centres socials de la ciutat.
9) 65.000 euros per a diferents col·lectius socials de la ciutat per reforçar les polítiques d'atenció a les persones. 10) 27.000 euros per a projectes educatius i continuar amb la iniciativa de Patis Oberts que està tenint molt bona acollida a la ciutadania. En aquest sentit, la regidora ha explicat que han estat molts els xiquets i xiquetes que, gràcies a aquesta iniciativa, s'han incorporat a la disciplina dels clubs esportius de la ciutat. "Donem l'oportunitat als més joves de sumar-se a la pràctica esportiva i inculcar-los els valors de l'esport i la vida saludable".
Com a conclusió, Prieto ha afirmat que aquesta nova mobilització del romanent pretén "posar-se del costat dels sectors socials i productius per continuar generant oportunitats i promovent la salut".
Una altra intervenció que ha destacat Izquierdo és la finalització de les obres al carrer Ribera Baixa com a referent de la nova manera d'entendre l'urbanisme i la regeneració urbana i mediambiental.
La primera tinenta d'alcaldia també ha destacat l'augment de la dotació econòmica a la UNED i l'organització a Gandia de la Nit dels Premis Ovidi Montllor, els guardons del Col·lectiu Ovidi Montllor a la música en valencià. "En una època de retallades a la Cultura per part del govern autonòmic, nosaltres hi apostem. La gent de la Cultura sap que a Gandia té casa seua".
Pel que fa al sector pesquer, l'edil responsable de Medi Ambient ha explicat que les restriccions europees a la pesca extractiva han de fomentar la investigació de la producció de la pesca i marisc des de l'aqüicultura. Per això s'ha iniciat un projecte juntament amb la Confraria de Pescadors i la Universitat Politècnica per a aquest tipus de cries. Respecte al patrimoni, ha fet referència a la il·luminació de la muralla i fossat del segle XIII situada al pàrquing del Serpis i la il·luminació i museïtzació del Morabito de Marxuquera.
Finalment, Gregori ha incidit que prop d'un 90% de tots els diners d'aquesta nova mobilització de romanents es destinen al capítol d'inversions. "Crec que tots els projectes que s'han finançat valen la pena i, per tant, pense que és una decisió magnífica que el Govern de Gandia estiga fent aquestes microinjeccions de diners destinades a millorar l'economia i el benestar dels ciutadans".