L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat per la primera i la segona tinenta d'alcalde, Alícia Izquierdo i Balbina Sendra, respectivament, ha mantingut aquest matí una trobada amb els mitjans de comunicació amb motiu de l'inici del nou curs polític. Sota la premissa d'estar del costat de la ciutadania i dels sectors productius, la primera autoritat municipal ha anunciat que aquest curs polític comptarà amb més inversions destinades a generar oportunitats que permetran a Gandia consolidar-se com a capital de les Comarques Centrals i un dels motors de la Comunitat Valenciana gràcies al que ha qualificat com a la "tercera gran transformació de Gandia".
En aquest sentit, Prieto ha recordat que durant aquest curs es veuran acabats projectes com la rehabilitació del Mercat del Prado; la humanització de l'entorn de l'ajuntament; el dipòsit de tempestes Clot de la Mota i la plaça de l'aigua; l'entorn del depòsit d'aigües potables de Beniopa; el Centre de Convivència Marcel·lí Pérez; la millora de tres polígons industrials; el campanar de la Seu; a més de les diverses intervencions al poliesportiu, entre d'altres. L'alcalde ha destacat la fortalesa de Gandia fent referència a les excel·lents dades d'ocupació turística (a l'agost, 95%, segons Hosbec), i ha reivindicat la solidesa del sector que ha apostat per un model de qualitat i sostenibilitat que atrau noves inversions com el nou hotel boutique de quatre estrelles de la Ducal que hui inicia les seues obres.
En aquest àmbit, s'ha incidit sobre la necessitat de tindre marca turística pròpia per incrementar les inversions i la promoció de Gandia com a destinació donat el fet que Gandia ja és un referent turístic nacional e internacional. Al respecte, la regidora de Turisme ha fet referència a la importància de la marca turística per a la nostra ciutat. "Hem de treballar en promoció, i per això és imprescindible tindre la marca pròpia perquè ens aportarà el finançament per posicionar-nos com a referents turístics".
Respecte als mesos de juny, juliol i agost la responsable Turisme ha qualificat les dades com a molt bones, ja que han estat similars a l'any passat trencant la tendència a la baixa que s'ha produït en altres ciutats i ha incidit que més enllà de la temporada forta, Gandia ha obtingut excel·lents resultats des del mes de març. La regidora Sendra ha posat en valor que els esdeveniments i activitats programats no només han aconseguit dinamitzar la destinació, sinó que l'han promocionada com a destí de primer nivell.
"Estem treballant de la mà del sector en iniciatives que estan sent molt ben acollides i en altres que ens ajudaran a aconseguir millors resultats", ha finalitzat la regidora. Altres dades a les què ha fet referència l’alcalde com a símptomes de la bona salut de Gandia han estat els indicadors econòmics positius que reflecteixen que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social arriba a les 23.784 persones (majors xifra dels darrers 15 anys); el Període Mitjà de Pagament en 14 dies o que el deute municipal s'haja reduït en 93 milions d'euros des del 2015 possibilitant que Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal col·loque Gandia al camí de la sostenibilitat financera moderada.
L’alcalde també ha remarcat que Gandia és una de les ciutats d’Espanya que més ha rebaixat el seu deute de manera percentual. Prieto ha marcat quatre eixos estratègics a desenvolupar durant els pròxims mesos:
1.- Gandia, un espai d'oportunitats i inversions
En aquest àmbit el primer edil ha insistit, en primer lloc, en la importància del pacte per les infraestructures que es desenvolupen de la mà d'administracions superiors per tindre infraestructures estratègiques per a la nostra ciutat.
El segon dels punts per al desenvolupament econòmic de la ciutat passa per rellançar la indústria amb actuacions com l'inici de les obres del polígon Sanxo Llop el pròxim 23 de setembre gràcies a una inversió de 17,15 milions d'euros; l'ampliació de terreny industrial per facilitar la implantació d'empreses com ALE-HOP; les noves actuacions de millora als polígons Alcodar, Benieto i Rajolar; la posada en marxa de dues Entitats de Gestió Modernitzada als polígons d'Alcodar i Benieto per tindre accés a subvencions més quantioses; l'Oficina de l'Inversor que en els darrers 6 mesos ha atés més de 1.400 persones, o les ajudes als comerços que s'embarcaran dins del programa 'Alcem Persianes'.
La tercera pota d'aquesta línia serà la consolidació del port i els tinglados gràcies als més de 30 milions d'euros d'inversió que es contemplen en projectes com la nova Marina de Gandia, la remodelació tinglados o la implantació de l'Institut Espanyol d'Oceanografia.
2.- Gandia, un espai de convivència i confiança
Pel que fa als hàbits i les formes de convivència, la primera autoritat municipal ha anunciat la signatura d'un Pacte pel Civisme entre els agents socials, els partits polítics i el mateix ajuntament per tal de treballar conjuntament per no "tolerar el comportament incívic d'una minoria". Respecte a aquests comportaments incívics, l'alcalde ha anunciat la modificació de l'ordenança de convivència per endurir les sancions.
En aquest apartat, també s'ha destacat l'avanç de diverses actuacions del Pla d'Humanització de places i carrers, com l'actuació que s'està realitzant a entorn de l'Ajuntament gràcies a un pressupost d'1,6 milions d'euros.
3.- Gandia, una ciutat que garanteix els drets
En aquest apartat l'alcalde ha fet referència, d'una banda, al desenvolupament del Pla d'Habitatge emmarcat dins d'estratègia 'Avant Gandia' amb accions que prompte veuran la llum com l'assegurança de caució que afrontarà el consistori per als propietaris que posen al mercat de lloguer habitatges tancats o les actuacions de millores als carrers Ferroviaris, Safor i Benicanena gràcies a una inversió de 8,8 milions d'euros (Fons Next Generation i d'una aportació municipal de 954.000 euros) que permetran la millora de 354 immobles i els seus entorns urbans. La segona pota d'aquesta línia d'actuacions és l'ajuda a les famílies a l'educació amb iniciatives que han tingut una acollida excel·lent i que ja s'han consolidat com són el xec escolar cultural (enguany ja s'han generat gairebé 4.300 xecs) i l'obertura dels patis de les escoles per les vesprades com a espais lúdics i de lleure saludables.
4.- Gandia, una ciutat preparada per a fer front als reptes de l'emergència climàtica
Prieto ha recordat que el canvi climàtic està propiciant estius cada vegada més complicats que fan necessari adaptar les ciutats i els espais públics a aquests fenòmens i ha incidit en el treball fet amb anterioritat que ha convertit Gandia en una ciutat amb un alt índex d'aprofitament de l'aigua. -nos amb els èxits aconseguits. Continuarem desenvolupant l'estratègia d'Avant Gandia per generar i atraure més inversions alhora que desenvolupem nous programes que ajudaran la ciutadania", ha conclòs l'alcalde. "Estem davant d'un punt d'inflexió en la tercera transformació de la ciutat i hem d'avançar més i millor sense conformar-nos".
Per la seua banda, la primera tinenta d’alcaldia, Alícia Izquierdo, ha destacat la maduresa del govern, fruit de l’experiència demostrada, que permet afrontar el segon exercici, la tercera legislatura des que es va iniciar el govern del canvi en 2015. «I, per tant, podem dir que Gandia és una ciutat que garanteix la igualtat de drets del seu veïnat i que afronta tots els reptes que el segle XXI està posant com ara la salut mental. Com a exemple, podem anunciar que hem adjudicat una contractat de manteniment de zones verdes, tenint en compte, per primera vegada, la perspectiva d’inclusió social. Uns treballs que s’ha adjudicat la Fundació Espurna. Gandia serà també un referent en aquest camp».
Un altre dels reptes és l’emergència climàtica, com estem adaptant la ciutat a l’augment de les temperatures, la falta de pluja i, en conseqüència, la gestió eficient i responsable dels residus. l’aigua o l’energia... “Així, continuarem amb actuacions de resposta per fer front a la sequera (inclosa l’aprovació definitiva del Pla Municipal); la posada en marxa de les noves contractes de Parcs i Jardins i de Gestió Forestal; la instal·lació de més plaques solars (hem instal·lat ja a 15 edificis públics); la creació de l’Oficina de l’Energia Sostenible i l’adjudicació del projecte de construcció de la planta de biomassa per al tractaments de residus vegetals”.
El tercer repte per a la segona part de la legislatura serà implicar més la ciutadania en el dia a dia. Izquierdo ha assegurat que en el pròxim any es culminaran dos plans normatius estratègics per al desenvolupament de la ciutat que volem: en matèria de Patrimoni, el Catàleg de Béns i Espais Patrimonials. I i en matèria mediambiental, el Pla Especial de la Infraestructura Verda de Gandia.
En matèria d’habitatge, la regidora considera que cal ser “més valents i, en eixe sentit, aportarem algunes propostes per fer més potent, més efectiu i més creïble el Pla Avant. Pel que fa a Educació, eixamplarem el Projecte de Patis Oberts, que tan bona acollida ha tingut; farem efectiu el Projecte de Xecs Escolars, ja encetat; posarem en servei el nou espai de la UPG a l’antiga Escoleta del Raval, amb noves ofertes; acollirem dos esdeveniments rellevants pel que fa a la nostra llengua: els Premis Ovidi, a novembre d’enguany, i “Com sona l’Eso”, a maig del vinent i intentarem donar un impuls definitiu a les obres pendents del Pla Edificant”.
En breu, es constituirà el Consell de Memòria Democràtica, on s’hi donarà compte de dues actuacions imprescindibles per continuar avançant en la restitució de la dignitat a les víctimes del franquisme i els seus familiars: la identificació dels 27 cossos exhumats (subvenció de la Diputació) i una nova campanya d’excavació per recuperar els cossos que encara es troben baix dels actuals nínxols.