Post Image

¨ Entrevista publicada en ‘Safor Guia’, el divendres 14 d’agost de 2020.

Amb la recent confirmació que Gandia no celebrarà la Fira i Festes este 2020, Safor Guia ha contactat amb el portaveu del govern de la ciutat i regidor delegat de Govern Interior i Gestió Administrativa, el socialista José Manuel Prieto. Prieto desgrana les raons d’esta decisió, el suport del consistori a la cultura, i les noves oportunitats que es generaran a Gandia en els pròxims anys.

¿Quines raons han portat a, definitivament, suspendre la celebració de la Fira i Festes d’este 2020?
-No poder garantir la seguretat dels nostres ciutadans, ni poder celebrar una Fira en condicions tal com l’entenem, amb múltiples formats i espais alhora que afavoreixen la mobilitat dels ciutadans i l’arribada de visitants. La notícia era òbvia, però hem esperat que faltaren dos mesos exactes perquè el calendari estava del nostre costat. Ens podíem permetre la decisió i veure com avançava el que se’n diu nova normalitat, perquè a principis d’any ja teníem la Fira dissenyada i molts dels espectacles i artistes reservats. Fins i tot s’havien iniciat els processos de licitació per a tancar les contractacions dels espais i dels espectacles. En incorporar una clàusula amb la possibilitat que la crisi sanitària i l’evolució epidemiològica ens impediren fer Fira, tenim la seguretat que podrem ajornar les contractacions i deixar-les sense efecte sense més problema. Però amb l’evolució de la pandèmia ha quedat clar que, de moment, no és possible la concentració de un gran nombre de persones o les grans aglomeracions de ciutadans, i això és precisament el que identifica la nostra Fira i Festes.

Pretenen que els espectacles culturals ja programats per a la Fira es mantinguen, realitzant-los al llarg de l’any.
-El sector cultural és, de llarg, un dels més afectats per les conseqüències econòmiques de la paralització de l’activitat econòmica del país, la reclusió i el confinament de la pandèmia. Necessita certeses, com molts altres sectors econòmics dels quals depén un percentatge no menor de la riquesa i el pa de moltes famílies. També Gandia necessita algun al·licient que complemente l’activitat de l’hostaleria, els comerços i els negocis. Som una ciutat segura, i tot el que es programa es fa amb condicions de seguretat per als nostres ciutadans. I si hem mantingut la programació de l’estiu amb espectacles a cada barriada, itinerants o amb aforament, respectant distàncies, mesures de prevenció i d’higiene o registre d’assistents, podem garantir també els espectacles teatrals i d’arts escèniques de la Fira espaiats en el temps. Seran una forma de retrobada amb la ciutat en la tardor i en l’espai públic, que supose un atractiu i una certesa per a tots els qui viuen directament de la possibilitat de fer Fira.

¿Quin impacte per a la ciutat tindrà la no celebració de la Fira?
-Elevat, però no major que el que ja ha tingut la reclusió i el confinament, la paralització de l’activitat econòmica o el dels sectors econòmics que viuen directament de la mobilitat dels nostres ciutadans i visitants. Intentarem compensar-ho amb la programació d’alguns dels espectacles d’arts escèniques de la Fira i Festes, i amb el suport decidit en forma d’inversions. Hem mantingut des del primer dia un diàleg obert de consens i concertació, amb la participació dels agents econòmics i institucionals, per donar línies d’ajuda i de suport a cadascun dels sectors del nostre teixit i múscul local. L’Ajuntament i el Govern de la ciutat hem de ser, ara amb més raó, la primera certesa i la primera resposta dels nostres ciutadans.

 

¿Quines mesures d’ajuda posaran en marxa en este context per als sectors afectats?
-Primer, la no suspensió de les contractacions, sinó l’ajornament en el temps de la seua relació contractual amb l’administració, el que els dóna garanties de poder representar o actuar en la nostra ciutat. Esta mesura es pren en el cas de les empreses del sector cultural i festiu que es mouen al voltant de les nostres grans celebracions populars, que són la manera mediterrània de celebrar i d’entendre la vida. I amb les mesures de suport que comentava adés i que passen per la injecció de línies de crèdit per fer de primer para-xocs dels mesos de reclusió, i de l’evident minva d’ingressos en l’estat d’alarma. Ara, en el camí de la recuperació, és quan més necessiten l’impuls i l’estímul públics. Per a la recuperació econòmica i la reconstrucció de tot el que ha quedat danyat, farem tant com calga i sempre que siga necessari.

El Pirata Rock ha decidit posposar també la seua activitat programada per a 2020, prometent l’edició més gran del festival per a 2021. ¿Com valora esta decisió?
-És una decisió empresarial privada que correspon a l’organització, però amb les condicions actuals i en la línia de les decisions que hem anat prenent des de l’Ajuntament de Gandia, no anàvem a autoritzar cap gran esdeveniment, almenys fins que l’evolució epidemiològica i els criteris de salut pública marquen la possibilitat certa de poder-los celebrar en condicions. No era possible enguany cap festival perquè ni la normativa ni eixes condicions de salut pública ho permeten. Així que la decisió acompassa a les que ja s’han anat prenent. Som una ciutat oberta a inversions i a esdeveniments amb clar retorn econòmic per a la ciutat, i els necessitarem també en un futur perquè parlen bé del nostre model de ciutat oberta i dinàmica; però enguany no serà l’any.

Gandia ofereix un servei de Wi-Fi gratuït en primera línia de la platja de Gandia. ¿Quins beneficis aportarà a la ciutat esta iniciativa?
-Primer, suposa una passa cap a una ciutat intel·ligent que fa d’Internet un dret del ciutadà i el posa a l’abast en l’espai públic, en l’aparador de la nostra primera línia de Platja. Després, com un element generador d’informació i de dades de retorn que ajuda a potenciar els nostres recursos turístics i econòmics. Per últim, es tracta d’un potent servei públic amb capacitat de donar connexió amb velocitat comercial, complint les condicions de la Comissió del Mercat de les telecomunicacions.

¿Quins altres projectes de modernització d’infraestructures digitals posarà en marxa la ciutat?
-Turisme ha obert el camí, però desplegarem un projecte europeu que ens donarà xarxa a les places cèntriques de la ciutat i que brollarà de l’interior dels edificis oficials. Contribuirà a la smart city que ha de perseguir una ciutat dinàmica, de l’emprenedoria i el tarannà de Gandia.

Les obres del sector d’equipaments de la platja de Gandia es reprendran en setembre. Una vegada finalitzades, s’espera que alberguen gran part de l’oci nocturn de la platja de Gandia i que atraguen inversions externes.
-Necessitem, i ara amb més motiu, espais per a les oportunitats i les inversions. El nostre objectiu com a govern és que cap idea es quede sense espai a la ciutat. El PAI d’equipaments desenvolupa urbanísticament un sector important de la Platja, l’integra en el nucli urbà amb el nou bulevard, i dóna l’opció a què s’instal·len empreses, el que significa llocs de treball nous. A més, suposa una solució definitiva per a tot l’oci que siguem capaços d’oferir. Ho hem aconseguit també desbloquejant el dipòsit de pluvials del Clot de la Mota, que condicionava l’execució d’esta obra tan important.

Facebook