Post Image

L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i el regidor delegat del Port i Districte Marítim, Miguel Ángel Picornell, han informat aquest matí que l'Autoritat Portuària de València ja ha adjudicat la redacció del projecte d'urbanització de l'entorn dels tinglados, fet que suposa "el tret d'exida per començar la transformació del port de Gandia".

L'adjudicació ha recaigut en Tomás Llavador Arquitectos i Enginyers SL-IBIM Building Twice per un import de 139.421 euros. En total, la iniciativa és de 6 milions d'euros i serà finançada íntegrament per l'Autoritat Portuària de València. S'espera la finalització de la redacció del projecte per a finals d'octubre del 2024.

Prieto ha recordat que fa un any, la ciutat va presentar aquest projecte a FITUR, de manera que "demostrem una vegada més que els nostres projectes no són fum sinó certeses". "De la mà de l'Autoritat Portuària de València farem del Moll Sud un espai generador d'oportunitats de primer ordre i dinamitzador de l'economia, obert a la ciutadania i als nostres visitants. Un espai totalment renovat que s'omplirà de vida, activitat cultural, social i lleure. És un projecte estratègic i vital per a la ciutat, per a la recuperació de l'espai dels tinglados i la millora de la interacció port-ciutat".

La proposta guanyadora del concurs d'idees iniciat pel consistori el 2022, 'Camins a la Mar', contempla la millora de l'espai amb la generació d'un passeig d'accés als tinglados per darrere, amb noves zones de vegetació i pèrgoles per aconseguir ombra. Es preveu la intervenció sobre una superfície d'11.000 metres quadrats, amb l'objectiu de convertir-la en una zona amable on s'integren les vies del ferrocarril i alhora es genera un vial de servei destinat a l'activitat pesquera. També es contempla una reserva d'espai per a les tasques d'investigació de la Universitat Politècnica de València, així com les naus dedicades al trànsit de passatgers.

Tal com ha explicat l'alcalde, aquesta actuació suposarà la integració urbana entre el Grau i el port, tot acabant amb les barreres arquitectòniques i físiques. "Aprofitem un espai que no està aprofitat. Passem d'una zona que no s'utilitza a una zona que sí que ho farà, i que suposarà un element revulsiu per al turisme".

Usos dels tinglados

La primera autoritat municipal ha indicat que en les pròximes setmanes es convocarà una Comissió del Port per perfilar els usos que s'atorgaran als set tinglados municipals, que depenen de l'Autoritat Portuària de València (APV). Aquesta comissió està integrada per representants de tots els grups polítics municipals, APV, Confraria de Pescadors del Grau, FAES, Destí Safor, Escola Politècnica Superior de Gandia (EPSG), empresa consignatària del Port i personal tècnic municipal.

"Mantindrem el compromís de l'Ajuntament de Gandia que aquest siga un projecte consensuat entre tots els agents socials i polítics, que promoga la col·laboració publicoprivada i que done una solució transversal i definitiva que permeta resoldre la mirada pendent cap al mar, sempre tenint en compte el marc legal establert per la Llei de Ports", ha afirmat Prieto.

L'alcalde va ressaltar la importància de la col·laboració entre institucions, la sintonia i la complicitat entre l'Ajuntament de Gandia i l'Autoritat Portuària de València, "fonamentals per fer del nostre port, un port referent a Europa". "El futur de Gandia passa per mirar el nostre port, el nostre mar", ha declarat l'alcalde, que ha recordat que a la zona portuària també està previst que s'ubique un altre dels projectes claus de la legislatura, l'Institut Espanyol d'Oceanografia, l'única seu de la Comunitat Valenciana. Un projecte que va ser anunciat per la ministra Diana Morant, i que complementarà aquest espai com a generador d'oportunitats i ocupació qualificada.

Per part seua, Picornell ha explicat que aquesta actuació permetrà la dinamització del Grau. "La zona dels tinglados i del port es posarà en valor". A més, segons ha afegit, l'arribada de l'Institut Espanyol d'Oceanografia generarà prop de 60 llocs de treball directes més altres indirectes, "persones que menjaran, viuran i tindran satisfetes les necessitats del Grau”. D'altra banda, "quan obrim la zona del carrer Juan de la Cierva amb l'eliminació del mur podrem obrir l'avinguda del Port al mateix moll mitjançant un gran passeig obert que s'integre a la trama urbana".

"Posarem tot el que estiga de la mà del govern municipal per accelerar al màxim aquestes intervencions que milloraran tota aquesta zona i la qualitat de vida dels seus habitants".

Sobre els tinglados

L'any 1908 es van construir 12 dels 17 tinglados actuals per cobrir la necessitat d'embarcar al port la taronja que s'exportava. L'any 1931 s'hi van afegir cinc naus més i una torre de 19 metres d'alçada amb rellotges als quatre costats: l'anomenada Torre del Rellotge. I des del 2018, els tinglados estan reconeguts com a Béns de Rellevància Local. Ara mateix, de l'1 al 5, els usos són de la Confraria de Pescadors, mentre que del 6 al 8 són utilitzats per la UPV per dur a terme les seues investigacions. Finalment, el 16 i 17, al trànsit de passatgers.

Twitter

Facebook