Post Image

Discurs de la Gala de Premis de la Federació d'Associacions d'Empresaris de la Safor (FAES), el 29 de novembre de 2023.

Molt bona nit a tots i totes,

Tinc l’honor d’obrir una gala que, molt encertadament, ha posat l’accent en les oportunitats i en com assolir amb èxit nous reptes que, en un primer colp de vista, poden parèixer incerts, però que no són una altra cosa que moments d’inflexió propulsors d’oportunitats i dinamisme. Tots els presents esta nit sabeu ben bé del que parle i estic segur que podem donar testimoni d’un fet irrefutable: el sector empresarial de la Safor sap reaccionar, adaptar-se, actuar i trobar l’èxit davant de les adversitats i les incerteses.

I per això pense que és fonamental:

Tindre clar el rumb a seguir, unes línies estratègiques modulables, però clarament fixades per assolir un o diversos reptes, tindre referents que marquen el camí i siguen un mirall en el qual mirar-se i treballar de forma coordinada, sumant tots els esforços possibles i aprofitant tots els recursos per a fer front als objectius.

Sense referents no hi ha referències. Si parlem de referents, esta nit i totes les anteriors gales de FAES són una bona mostra del que és capaç el nostre teixit productiu. Gràcies als nostres referents empresarials, alguns dels quals han sigut premiats esta nit, podem tindre exemples de gestió, solvència i determinació que són la clau de la trajectòria positiva en la qual ens trobem, tot i el complicat context internacional i els imprevistos que han marcat els últims cicles econòmics. Sempre, sobretot en els moments difícils, heu ajudat a la societat on heu desenvolupat els vostres projectes empresarials.

Aprofite per donar la meua sincera enhorabona a tots els guardonats de la nit, en este punt de la gala ben coneguts per tots, i per a recalcar que una de les formes que tenim des de l’Administració per a donar-li suport a ells i a tots els referents empresarials de la comarca és, com exposava abans, tindre un rumb definit que els fique al centre; que els ajude, agilitze tràmits, siga eficaç. Que deixe de banda la burocràcia i els faça la vida més fàcil. Sona senzill i hem de fer-lo senzill.

Però en esta època, mentre el món va tan apresa, no podem ser actors convidats o limitar-nos a eixe paper. Hem d’enfortir el nostre lideratge, l’exemplar diàleg social que ací mantenim empresaris i administració, per liderar el mapa de les oportunitats i no desaprofitar-ne cap. Hem d’optar amb el màxim de les nostres capacitats i de les nostres ambicions a totes les oportunitats que se’ns presenten, per ser encara millor i més forts.

Des de l’Ajuntament seguim treballant, sempre de forma coordinada i consensuada amb vosaltres, per a crear les bases necessàries que ens consolidaran com a un espai d’atracció d’inversions, tant públiques com privades. De fet, el Pressupost d’enguany, en el que ja estem treballant compta amb 105 milions d'euros d’inversions a la ciutat, si tenim en compte els fons que complementarà l'Ajuntament i aquells que no necessiten la nostra aportació. Tot per seguir mostrant-nos com a exemple de responsabilitat, serietat i rigor.

Gandia està viva i es mou. No sols amb les inversions públiques, també amb les privades. Volem aconseguir afiançar-les, garantir-ne de noves. Totes són necessàries i benvingudes a esta ciutat dinàmica, en moviment. I ara en una grans transformació protagonitzada també per vosaltres: les empreses.

Per això i coincidint amb el començament de la legislatura hem traçat un Pla Socioeconòmic per al present i el demà, que vos presentàrem en el Fòrum Econòmic i Social. Un fòrum de debat que, com ja sabeu, volem enfortir i fer permanent, recuperant el Consell Econòmic i Social de la ciutat. Enfortir el diàleg social com a eina per a avançar i prosperar. Hem impulsat mesures exemplars. I en el full de ruta hi ha algunes d’entre el molt treball que ens resta per fer.

Les línies d’acció estan clares:

  • L’Oficina de l’Inversor ja en marxa serà el canal, i la finestra única, per canalitzar les inversions i els projectes. Per enfortir la col·laboració publicoprivada, eliminar la burocràcia, agilitzar les tramitacions i seguir afavorint la seguretat jurídica i la diligència com a garantia de les inversions. L’administració serà proactiva, i no sols facilitadora.
  • Donarem, gràcies a l’Oficina, un impuls decisiu al clúster sociosanitari en un sector estratègic, Sanxo Llop, i convertirem els nostres polígons en Entitats de Gestió i Modernització. L’aposta per la indústria serà decisiva, perquè ací fa temps que és exemplar i capdavantera.
  • Impulsarem un urbanisme productiu al servei de les inversions i les oportunitats d’esta legislatura, per guanyar sòl terciari, comercial i també industrial, necessari per a fer millor el que ja fem bé. Per a enfortir i diversificar el nostre model productiu. Per guanyar encara més múscul i potencial econòmic.
  • Apostarem per la vivenda, un dels eixos d’este temps, i un dels problemes socials per resoldre. El repte no és sols guanyar vivenda assequible per a les famílies; ho és, també, posar a disposició de la iniciativa privada parcel·les municipals i edificar en sòl públic obra nova que mobilitze el mercat i consolide el nostre parc públic d’habitatges.
  • A més, proposarem al Ministeri d’Hisenda una nova bonificació fiscal: la de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i obres per a obra nova.
  • El comerç serà un dels eixos de la legislatura, amb l’impuls i el desenvolupament del Pla ‘Alcem persianes’: per a l’obertura de nous comerços, l’ajuda als negocis oberts i la transmissió generacional dels nostres comerços de sempre.
  • I finalment, però no menys important, el turisme: va a ser la legislatura dels tres Plans de Sostenibilitat Turística, de la construcció de noves infraestructures hoteleres, l’arribada de més iniciatives empresarials i l’organització d’esdeveniments i festivals al llarg de l’any. Tot per a consolidar la nostra capitalitat i referència turística, seguir avançant en desestacionalització i atraure nous perfils de visitants.

Junt amb totes les línies que he pogut enumerar, són imprescindibles les infraestructures que necessita la Safor. Per això, hem de continuar treballant en els Protocols d’Infraestructures, amb el Ministeri i amb la Conselleria, però amb el suport decisiu i el lideratge de la comarca. Esta setmana hem aconseguit, per exemple, que per primera vegada Gandia compte amb el treball i l’aportació de totes les llicències de taxi en èpoques de gran demanda.

És un pas i un gest del lideratge comarcal, però no serà l’únic. Hem de incloure, a més, la decisiva visió comarcal i de conjunt al mapa de les infraestructures i, per descomptat, la de totes les empreses que tant heu reivindicat per tal de fer passos ambiciosos i seriosos. Es tracta de saldar un deute amb la nostra comarca. De no limitar-nos a l’àmbit del terme municipal, perquè les nostres polítiques i decisions transcendeixen eixos límits i necessiten la cooperació entre tots. Ens tindreu al costat sempre, siga quina siga l’administració amb què estem dialogant o negociant. Perquè no parlem d’opcions partidàries o de sigles, sinó de qüestions de ciutat, front a les que solament pot haver-hi unitat d’acció. I perquè soc, davant qualsevol altra cosa, primer Alcalde.

Esta serà, puc avançar-vos, una legislatura decisiva per a les infraestructures i connexions que la ciutat tant ha necessitat i per a això també vos demane la vostra complicitat. Esperem signar prompte els protocols que preparem amb el Ministeri i amb la Conselleria, que vincularan a les dues administracions per a aconseguir millors connexions, la millora de la línia de tren, i sobretot, la connexió de Gandia amb l’autopista. Estic convençut que esta legislatura serà de grans avanços, serà la legislatura de la connexió amb l’AP-7 que tant necessitem i dels protocols d’infrastructures per a eixos i més avanços.

Amb consens, amb diàleg, sé que serà possible avançar en aspectes com les connexions i la mobilitat. Perquè és imprescindible, ja d’una vegada, una millor vertebració comarca. I l’exemple és la deficient connexió per la carretera que travessa la comarca des d’Oliva fins a Gandia.

És hora d’avançar junts i decisivament. Perquè en això ens va també el desenvolupament de la societat i la competitivitat futura de les nostres empreses. No voldria estendre’m molt més, tindrem més moments per a seguir traçant este full de ruta conjunt.

Només voldria aprofundir en l’altra part fonamental de l'equació de la qual vos parlava al principi: la coordinació i el treball conjunt. Sempre estarem oberts a noves propostes o idees. I també, en la línia del treball conjunt i proactiu, en este cas amb altres Administracions, ens preparem per a un nou exercici amb prioritats clares, com la innovació, el turisme, la indústria i les infraestructures i amb projectes fonamentals, consensuats i indiscutibles, com el Centre de Formació Professional, fonamental per a les empreses amb formació dual des del curs que ve, gràcies a FAES; l’inici de la reforma de l’Edifici de Correus; l’ampliació de l’Hospital o l’Hospital Infantojovenil de salut mental. Tot pel futur i les oportunitats de Gandia, per seguir avançant.

Vull en este punt donar-vos les gràcies; un agraïment que vull personalitzar en el vostre President, Juan Pablo Tur, i Junta Directiva per fer possible el diàleg social, els acords i la unitat per a avançar.

Perquè Gandia està i va a continuar estant en continu moviment; no hem parat de fer esforços per a millorar els carrers, les connexions, el transport; per aprofundir en la qualitat urbana perquè Gandia siga una ciutat amable i atractiva per als ciutadans, que ens trien per a desenvolupar el seu projecte de vida i també perquè les empreses que ja esteu amb nosaltres treballeu a gust i siguem més atractius per a les que vulguen vindre.

Vivim un temps de sotsobres i incerteses. Per això, la major certesa és l’arquitectura institucional que seguix confiant en els projectes de vida dels seus ciutadans i en l’exemple dels seus emprenedors. És un temps de guerres, de trasbalsos mundials, d’immediatesa i volatilitat. Però la millor garantia han estat la pervivència dels valors de sempre, el nostre orgull de ciutat, que sempre ens ha fet tirar endavant, i la seua transmissió en l’exemple de les nostres empreses i empresaris. És el nostre orgull de ciutat i són vostès i els valors de l’empresa, els millors garants front a l’incert.

Per això puc afirmar que vivim en el millor temps possible. L’hem de fer possible nosaltres. Hem de fer possible que siga el millor temps. És ara el moment del màxim treball, de la superació, de la cooperació amb resultats i garanties per al progrés i la prosperitat dels nostres pobles i ciutats. I la millor garantia, com vos deia, és l’empresa, i també l’esforç de l’Administració. Des de les Administracions hem de ser proactius.

Compartir el treball i l’esforç i col·laborar per aconseguir grans resultats. Ja l’hem fet en el passat. Aprofitar les oportunitats, convertir les debilitats en reptes i aprofitar les nostres potencialitats, que en són moltes.

L’objectiu és clar: capitalitat i lideratge. Amb tot el potencial de la nostra terra i de la nostra gent. Perquè està en el caràcter del poble valencià la superació i la construcció de reptes col·lectius des d’una germanor que és ara cooperació inajornable. I urgent.

Els promet tot el treball, tots els esforços i tots els resultats. Perquè tenim clar el rumb i el destí. Lluny del soroll d’altres àmbits, ací certeses, treball, cooperació i unitat d’acció. Això és el que els promet des de la institució que presidisc i el Govern a què represente. És el que tots vostès mereixen, i és el que mereix i espera la nostra societat. Fem d’este el millor temps possible, perquè ho és.

Gràcies, i bona nit.

Facebook